Begeleiding

Euterpe staat sinds april 2014 onder leiding van Jan Kruisselbrink, en wordt muzikaal ondersteund door Bernadette van Agt.

Jan Kruisselbrink

Jan Kruisselbrink studeerde Solozang en Koordirectie aan het conservatorium te Zwolle bij resp. Lucienne Bouwman en Jos Leussink. Orkestdirectie kreeg hij van Tilo Lehmann en ook studeerde hij enige jaren contrabas.
Na zijn studie volgde hij een aantal malen de Internationale Dirigentencursus van de Duitse koorpedagoog Kurt Thomas en had daar les van o.a. Jan Eelkema, Hans van den Hombergh en David Porcelein.
Ook volgde hij een aantal masterclasses orkestdirectie voor koordirigenten bij o.a. het Gelders Orkest en het (toen nog) Overijssels Philharmonisch Orkest met als docenten Hein Jordans, Jan Stulen, Jan Eelkema en Joop Schets.
Na het afsluiten van zijn studies Koordirectie en Solozang leidde hij verschillende koren, waarmee hij een omvangrijk repertoire van kamermuziek tot de grote oratoria, uitvoerde.

Hij was dirigent van o.a. COV Steenwijk, COV Heerenveen, COV Assen en Anthem, koor voor Engelse kerkmuziek. Tevens was hij gastdirigent bij het Overijssels Kamerkoor en Arte Vocale uit Hengelo.
Hij werkte met het Frysk Orkest, het Noord Nederlands Orkest, HET Symfonieorkest, Florilegium Musicum, Concerto Barocco en Ensemble Conservatoire.
Hij concerteerde met bekende vocalisten als Heleen Koele, Elzbieta Szmytka, Carina Vinke, Frans Fiselier, Robbert Overpelt, Ludwig van Gijsegem en Patrick van Goethem.

Naast de regelmatig uitgevoerde Matthäus- en Johannespassion van Johann Sebastian Bach stonden de afgelopen jaren traditionele koorwerken op het programma, zoals o.a. de 'Messiah' van George Frederic Handel, 'Die Schöpfung' van Franz Josef Haydn, de 'Elias' van Felix Mendelssohn Bartholdi, het 'Requiem' van Wolfgang Amadeus Mozart en Michael Haydn en het 'Deutsches Requiem' van Johannes Brahms.

Als zanger treedt hij regelmatig in de regio op bij verschillende koren in werken als missen van Mozart, 'Johannes Passion' en cantates van Bach, 'Crucifixion' van Stainer, 'Bethlehem' van Mounder, 'Petit messe solemnelle' van Rossini en 'Der Tod Jesu' van Graun.
Hij zong onder dirigenten als Gerrit Stulp, Jan Kleinbussink, Klaas Stok, Jos van Veldhoven en Jan Achterkamp.
Als koorzanger/solist is hij verbonden aan Capella Neerlandica te Zwolle. Dit ensemble gaf een aantal succesvolle concerten in Rome, Parijs, Cambridge en Norwich.

Als dirigent is hij verbonden aan:
Toonkunstkoor Euterpe - Deventer.
TCOV - Hengelo
Soli - Nijverdal

bernadette Bernadette van Agt is geboren in 1961 in Washington D.C.
Na enige jaren in het buitenland te hebben vertoefd, waar zij haar pianolessen begon bij o.m. Lisenkova en Oliviero, vestigde zij zich in 1978 in Nederland.
Hier studeerde zij vervolgens piano bij Christopher Czaja Sager aan het Conservatorium in Arnhem. Daar behaalde ze in 1990 haar diploma Uitvoerend Musicus.
Zij volgde verder masterclasses bij Gyorgy Sebok en Geoffly Madge.
Sindsdien heeft ze vele concerten gegeven in diverse samenstellingen. Zo vormt zij samen met de sopraan Diet Gerritsen een duo. Tevens maakte ze deel uit van het Lachner Trio waarin, naast Diet Gerritsen, ook de hoornist Ton ten Broeke speelde.
Aan Euterpe is zij verbonden als pianorepetitor. Daarnaast begeleidt zij het koor in wat kleinere concerten, zoals Petite Messe Solennelle van Rossini in 2005 samen met Dirk Luijmes op harmonium.